22

Informatie & contact

Kids

Route •

Musea •

Nieuws •

Uniek Educatieproject 'Mark en Ant'

Mark & Ant: The Game
Ontdek de musea van Markant Friesland met je smartphone of tablet!

Sinds 1 mei 2015 is door stichting Markant Friesland een nieuw educatief spel voor de jeugd gelanceerd. Mark en Ant, onze ondeugende, jeugdige gidsen, laten kinderen van groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs, kennis maken met cultureel erfgoed. Met behulp van een smartphone of tablet, laten ze kinderen aan de hand van speelse en leerzame opdrachten zien hoe leuk een museum kan zijn. Mark & Ant kom je tegen in een aantal musea van Markant Friesland: Het Kokelhûs van Jan en Sjut, het Skûtsjemuseum, Streekmuseum/Volkssterrenwacht, Fiskershúske, Museum Dokkum, Fogelsangh State, de Kruidhof, de Schierstins, de Sûkerei, Oudheidkamer Mr. Andreae, Korenmolen de Hoop. Het project is mede ontwikkeld door Freed Interactive en  illustratrice Vera Damhuis. De Game is ook beschikbaar in het Frysk!

Naast deze digitale versie van Mark en Ant, kunnen kinderen in nog meer musea van Markant Friesland met pen en papier in de hand een speurtocht doen met Mark en Ant.

poster3
 


"ScanMarkAntduoHallo! Wij zijn Mark en Ant. Wij zijn de 2 kinderen die jullie in 11 musea aantreffen, die bij Markant Friesland horen. Onze kleding verwijst naar de tijd waar toen in dit gebied veel monniken en boerne woonden. Wij nemen jullie mee op een ontdekkingstocht. In 11 musea kunnen jullie op zoek gaan naar de 10 bordjes met onze afbeelding erop. Deze ronde bordje met een rand in verschillende kleuren komen overeen met een kaart in dezelfde kleur. Deze kaarten zitten aan een waaier die jullie in het museum krijgen. Soms moeten jullie iets tekenen, soms met elkaar overleggen of iets bedenken. De meeste opdrachten kunnen jullie binnen het museum doen, soms moet je even naar buiten."

markantfrlstrip

Wie zijn Mark en Ant?

Deze 2 figuurtjes zien eruit als kinderen uit de middeleeuwen. In de bij dit project aangesloten musea vindt u Mark & Ant waaiers en bordjes. De waaiers zijn bij de musea hetzelfde maar de plaats van de bordjes verschillen van elkaar, als ook de omgeving waarin de opdrachten worden uitgevoerd. In die zin is elke ontdekkingstocht weer een unieke ervaring.

Het is de bedoeling dat u met de kinderen in gesprek gaat over wat ze tegenkomen. Er is ook een doeblad. Tijdens het zoeken naar de bordjes kunnen kinderen opdrachten uitvoeren.

De Markant Friesland musea die aan dit Mark & Ant project meedoen, zijn:

- Het Fiskershúske in Moddergat
- De Schierstins in Feanwâlden
- Oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum
- Botanische tuin 'de Kruidhof' in Buitenpost
- Landbouwmuseum 'de Brink' in Veenklooster
- Fogelsanghstate in Veenklooster
- Het Admiraliteitshuis in Dokkum
- Streekmuseum/Volkssterrenwacht Burgum
-
Klompenmuseum Scherjon in Noardburgum

Markenant

 

Websiteontwikkelddoor


Mark en Ant waren een van de vijf genomineerden voor Het beste erfgoededucatieproject van Fryslân 2012


Museumschatten