cultuurfondsvierkantConverted
item2

Bedstedewand | Museum ’t Fiskershúske, Moddergat

Bedstee in de voorkamer van museum 't Fiskershúske in Moddergat, 19de eeuw. De houten wand is gehout, dat wil zeggen dat door beschildering een andere houtsoort werd nagebootst. Soms deed men dat om een duurdere houtsoort te imiteren, maar ook wel om de belasting op het gebruik van eikenhout in interieurs te omzeilen.

De bedstee of bedstede is in feite een kast ter grootte van een bed, waarin geslapen kon worden. Dit gebruik is eeuwenoud; veel later kwamen pas losse bedden en echte slaapkamers algemeen in gebruik. In de bedsteewand lagen aan de ene kant vader en moeder en dikwijls ook de baby; aan de andere kant de wat grotere kinderen. In gezinnen met veel kinderen, zoals vroeger vaak het geval was, lag een jong kind ook wel in een lade van het kabinet of onderkast (het ondergeschoven kind) en de oudste jongens op zolder. Tussen de twee bedsteden was het pronkkastje; eronder was een kelder, die toegankelijk was via de achterkamer. Om makkelijk in de bedstee te klimmen stonden er mooi beschilderde Friese bedstedebankjes voor.

 

Andere objecten van dit museum:

FISKERSHUSKE1item4item5

bedstee
EuropeesLandbouwfonds2
provincie1


© 2015 Markant Friesland. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie en de provincie Fryslân, met dank aan Plattelânsprojekten.

Voorts werd een bijdrage ontvangen van de Prins Bernhard Cultuurfonds.

FISKERSHUSKE1 item5